Jakuba Katalpa,  Recenze

Zuzanin dech/ Příběh statečné ženy, která zas a znova bojuje o právo na život

Zuzanin dech/ Jakuba Katalpa
Vydáno: 2020
Nakladatelství: Host
Počet stran: 304
ISBN: 978-80-275-0241-7

Anotace:

Jsou tři. Zpočátku děti. Svět je v rovnováze. Později se všechno změní. Ona miluje jednoho z nich, ji milují oba dva.

Zuzana Liebeskindová je dcera cukrovarníka. Nic jí nechybí, kráčí životem lehce, obklopena láskou. Vzduchem se vznášejí vlákna přepáleného cukru. Třicátá léta dvacátého století v malém městečku Holašovice jsou sladká.

Teprve během německé okupace začne Zuzana dospívat. Bolestně vrůstá do dějin a dějiny se vpisují do ní. Protože má židovský původ, je její osud předem daný. Transport. Koncentrák.

Zuzanini přátelé Hanuš a Jan zůstávají v Holašovicích. Jejich cesty se však rozcházejí. Po skončení války se Zuzana vrací z koncentračního tábora, ztráty jsou ale větší, než čekala. Dokáže po všem, co prožila, ještě milovat? A má vůbec na výběr?

Recenze:

Tato kniha se mi dostala do rukou díky konverzaci s kamarádkou, jejíž maminka ji četla a uchvátila ji.

Musím se přiznat, že po otevření knihy jsem tento pocit bohužel nesdílela. Prvních sto stránek pro mě bylo víc než útrpných. Přitom tak krásný příběh, ale absolutně pro mě postrádal emocionální výraz.

Zuzanino dětství bylo pohádkové. Měla dva milující rodiče, kteří byli dobře situovaní a dva kamarády, ze kterých se v pozdějších letech stali sokové v lásce. Ale jakmile se v ději událo něco významného, ať už nějaké úmrtí, narození apod., vůbec se mě to nedotýkalo. Navíc autorčin styl psaní je dost specifický a je třeba si na něj zvyknout. Nejen, že je vše psané v přítomně budoucím čase, ale navíc ani přímá řeč není zobrazována standardně. V celé knize nenajdete jediné uvozovky.

První část knihy jsem tedy jen tápala mezi řádky a čekala, kdy mě kniha pohltí a nepustí.

Malá ukázka z knihy:

V druhé části knihy nazvané Dospívání, mi styl autorky přestal vadit, protože s přicházející válkou a dějovými zvraty se mi k tomu dokonce hodil a vyjadřování se mi nezdálo tolik emočně ploché.

Válka, která s prvními omezeními vydanými vůči židovské rase spláchla Zuzanino dětství a bezpečný pohled na svět do záchodu, nebyla tím jediným a nejhorším, co se Zuzaně mohlo v životě stát. Celý její další život byl neustálým bojem o existenci a právo na důstojnost. Bohužel nejen válka a nacisté mohou člověku ubližovat.

Zuzanin dech je obdivuhodný příběh velice statečné ženy, kterou nejen její osobní životní rozhodnutí nutí neustále padat a zvedat s novou neutuchající nadějí v lepší zítřky, která se každodenně pere s krutou realitou.

Celkově vzato mě kniha zaujala, od sté stránky dokonce i bavila, ale napůl otevřený konec mě malinko rozhodil. Po tom všem čím si hlavní hrdinka prošla, jsem doufala, že kniha neskončí náznakem.

Knihu doporučuji všem, kteří mají již něco načteno a jsou zvyklí občas narazit na styl psaní, kterému je nutné přivyknout.

Nadechněte se tedy zhluboka, stejně jako Zuzana, a pusťte se do příběhu, který je jiný, neotřelý, nepředvídatelný a nakonec si vás naprosto získá.

Přeji všem příjemné čtení a doufám v to, že mi napíšete, jak se kniha líbila vám. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *