Přečteno,  Recenze,  Young adult

Navždycky/ Láska s chutí čokolády

Navždycky/ Nofreeusernames
Vydáno: 2020
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 304
Ilustrace: Tereza Basařová
ISBN: 978-80-7661-081-1

Anotace:

Mei Bradleyová se pomalu smiřuje s tím, že dopis z Bradavic už nedorazí. Tuhle nespravedlnost naštěstí zmírňuje čokoláda, kterou fakt miluje! Když už jsme u toho, miluje i svého nejlepšího kámoše Travise, ale to mu nemůže říct, aby všechno nepokazila. U jejího úhlavního nepřítele Liama není co pokazit, protože s tím válčí už od třetí třídy. Přestane Liam někdy prudit? Uvidí Travis v Mei víc než jenom kamarádku? A dojde konečně i na vysněné rande?

Recenze:

Na tuto knihu jsem se velice těšila. Olu a hoombook sleduji již nějakou dobu a sama moc dobře vím, jak těžké je dostat se od první věty příběhu k té poslední.

Mei je obyčejná středoškolačka, která má svého nejlepšího přítele a čokoládu, která ji vždy pomůže, když už toho má dost, nebo si neví rady. Spolu s Travisem se dívají na filmy, hodnotí je a jsou prostě typičtí středoškoláci. Mei je je přesvědčená, že se do Travise zamilovala, ale je tomu opravdu tak? Nebo ten, koho naopak nemůže vystát se jí vetře do srdce mnohem hlouběji.

Tahle Young Adult romance je příjemným pohlazením po duši. I dospělému, jako jsem já, navodí naivní atmosféru a donutí vzpomínat.

Co musím ocenit je fakt, že tato kniha vznikla ze storek, tedy dialogů hlavních hrdinů. S tím souvisí i vzhled knihy, kdy se mi moc líbilo zpracování. Originální a barevné dialogy včetně fotek, příběhu dodávali šmrnc a nenudili a odkazy na Harryho Pottera, kterého četl snad každý opravdu pobavili a místy hlášky z filmu sedly tzv. jak pr*** na hrnec.

Malá ukázka z knihy:

Celkový dojem z knihy možná umocnil fakt, že jsem po ní sáhla v období kolem Vánoc. V této roční době jsem obzvlášť rozněžnělá a rozplývám se na kdejakou výzdobou, a tak nebude překvapením, že sahám po knihách, které mají navodit romanticky hřejivý pocit.

Samozřejmě, že v knížce najdeme nějaká ta klišé a nedořešené otázky v ději, ve smyslu: Jak staří jsou hrdinové? Do jaké školy a třídy chodí? apod. Nic z toho však na kvalitě knihy neubírá, a při čtení jsem po těchto informacích ani nevzdychla.

Kniha je určená všem, kteří se chtějí nostalgicky vrátit do mladých, leckdy telecích let, kdy jsme navozovali nové vztahy a přátelství, a srdce nám bušilo jako na poplach při prvních polibcích a úvahách, co si na to rande oblečem.

Závěrem mohu jen říci, že jsem moc šťastná, že takto psané knihy pro náctileté nevycházejí kvalitně pouze v zahraničí, ale i u nás. Moc za tento počin děkuji a moc, ale opravdu moc se těším na další díl.

A pro ty, co teprve uvažují, zda knihu číst, či ne, mám odpověď: rozhodně ano, protože včera bylo pozdě. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *