Seriály,  Speciality

Dámský gambit / The Queen’s Gambit 2020

zdroj: Netflix. com

Obsazení:

 Anya Taylor-Joy, Harry Melling, Moses Ingram, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Chloe Pirrie, Marielle Heller, Janina Elkin, Jacob Fortune-Lloyd, Marcin Dorociński, Patrick Kennedy, Isla Johnston, Christiane Seidel, Matthew Dennis Lewis, John Schwab, Charlotte Lucas, Nicky Goldie, Annabeth Kelly, Rebecca Root, Akemnji Ndifornyen, Simon Jensen a další

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je dámský-gambit.jpg.
zdroj: Kinobox.cz

Když šachy jsou váš život

V období mé mlčenlivosti jsem měla to potěšení shlédnout tento skvělý snímek, který nám představuje svět vysoké šachové hry nejprve z pohledu dívky, po té již zkušené ženy Beth.

Beth se do šachů zamiluje již v devíti letech, kdy se ocitá v sirotčinci, kde ji místní údržbář začne s touto vysoce návykovou hrou seznamovat. Od té doby se jí šachy stanou vším. Vše si o nich zjišťuje a stále se ve hře zdokonaluje.

Její jméno se na žebříčky vítězů začne psát až tehdy, kdy ji adoptují. Spolu se svou adoptivní matkou se vydává na dobrodružnou cestu stát se mistrem a nikdy se nevzdat.

Hlavní hrdinka v podání herečky Any Taylor- Joy s jejíma pronikavýma očima vám nedá spát. Copak se jí asi v honí v hlavě? Ptáte se nesčetněkrát. Zjistit se to dá jediným způsobem… prostě si to pusťte.

Tento příběh je od samého začátku skvěle rozehranou partií, plnou zvratů jak v dívčině osobním, tak kariérním životě. Od samého začátku vás pohltí a to i v tom případě, že jste šachovnici neviděli ani z dálky. Po zhlédnutí budete mít nutkavý pocit si jednu urychleně zakoupit a začít cvičit.

Šachový gambit je minisérie, kterou mohu s čistým svědomím doporučit nejen všem nadšencům do šachu, ale i naprostým analfabetům, co se této hry týče. Navíc v sobě skrývá jisté poselství a to, že pokud svůj život začnete jako nula na úplném dně, ale nevzdáte se a budete makat, nakonec i z vás bude někdo, do si zaslouží úctu.

Neváhejte, pohodlně se usaďte a užijte si jízdu na vlně šachu s podivuhodnou Beth.

A co Vy? Viděli jste? Líbilo se? Taky jste zatoužili tak dobře umět šachy?

Těším se na Vaše komentáře a názory 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *