Krimi thriller,  Mo Hayder,  Recenze

Ptáčník/ Thriller, který se vám dostane pod kůži

Ptáčník/ Mo Hayder
Vydáno: 2003
Nakladatelství: Domino
Originální název: Birdman
Počet stran: 352
Překlad: Jiří Kobělka
Obálka: Radek Urbiš
ISBN: 80-7303-138-8

Anotace:

Některé zločiny nás šokují. Některé děsí. A některé předčí naše nejhrůznější představy…

Detektiv Jack Caffery umí nahnat hrůzu i nejprotřelejším kriminálníkům, ale tentokrát už od začátku tuší, že ho čeká procházka peklem. Když je na opuštěném předměstí Londýna nalezeno pět mrtvol bestiálně znetvořených a sexuálně zneužitých žen, zavládne mezi přivolanými policisty zděšení. A to ještě nevědí, že vrah zanechal v tělech svých obětí malý suvenýr – a že vše provedl se zručností zdatného operatéra, byť poněkud zvrhlého…

Oficiální vyšetřování se drží několika různých verzí, ale Caffery ví, že pravda je někde jinde. Ačkoli je si vědom, jak zrůdně geniální je jeho protivník, nepolevuje ve svém úsilí zjistit motiv vražd a odhalit jejich pachatele. Když se mu konečně podaří zahnat vraha do kouta, může celé město konečně vydechnout, že noční můra skončila. Nebo snad ne?

Recenze:

Hlavní postavou tohoto thrilleru je detektiv Jack Caffery, který nově nastoupil k jednotce vyšetřující vraždy. Po pár dnech stagnace mu zavolá šéf a přidělí mu případ zavražděné ženy. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby situaci nezkomplikoval fakt, že z jednoho případu se vyklubou další čtyři.

Všechny zavražděné ženy jsou nalezené na staveništi při práci s těžkou technikou. Těla jsou zalitá do betonu v pytlích na odpadky.

Jako první přichází na řadu práce patologa, který se z podobnou zvráceností ještě nesetkal.

Autorka nás provází jednotlivými pohledy z úhlů vyšetřovatelů, lékařů a samotného vraha s takovou podrobností, že po chvilce čtení se stáváte součástí příběhu a jen čekáte, kdy se k vám vrah přiblíží zezadu.

Jeho krycím jménem je Ptáčník, což ho dokonale vystihuje.
Hon na vraha může začít.

A co náš detektiv?

Jack je pracant od kosti a v jeho práci jsou vidět léta zkušeností. Nehodlá ustupovat ze svých názorů a jde si tvrdě za svým. Od začátku je mu jasné, že tento případ mu nedá spát.

A jaký je Jack v soukromí?

Je celkem sympaťák, který žije se svou přítelkyní Veronikou na předměstí. Jejich vztah má k ideálu daleko. Ona ho má na háku a on nemá čas ani chuť nějak měnit zaběhlou rutinu. Jeho život i výběr povolání ovlivnila neblahá událost v minulosti, která ho provází celým životem a s níž se nikdy úplně nevyrovnal.

Zvrácenost je v této knize patrná a ne nadarmo jí mnozí tímto pojmem definují. Zpočátku mě hnala kupředu zvědavost a na konci knihy jsem pochopila proč je tomu tak. Nejen drsná slupka příběhu, ze které vám běhá mráz po zádech, ale i zvláštní žaludeční nevolnost, utváří celistvý pohled na knihu.

Celkově bych knihu zhodnotila, jako naprosto perfektní čtení. Je velmi poutavá, napínavá, netypická a drsná. Zkrátka vás naprosto pozře. Po jejím dočtení vám nezbude nic jiného, než si co nejdřív sehnat další díl. Za mě jde o jednu z nejlepších knih tohoto žánru, co jsem četla.

Pokud se cítíte být silnými osobnostmi, které sem tam nějaká nechuťárna nerozhází, tak neváhejte a čtěte. Rozhodně nebudete litovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *