Becky Albertalli,  Recenze,  Young adult

Já, Simon/ S láskou, Simon

Já, Simon/ Becky Albertalli
Vydáno: 2018
Nakladatelství: Yoli
Originální název: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Počet stran: 296
Překlad: Anna Vrbová
Obálka: Jana Šťastná
ISBN: 978-80-7549-737-6

Anotace:

Šestnáctiletý Simon už nějakou dobu ví, že je gay, ale ještě není připravený sdělit to okolnímu světu. Jedinou výjimkou je tajemný Blue, se kterým si Simon už několik měsíců vyměňuje e-maily a jejich vzájemné pouto sílí. Jenže pak citlivá korespondence padne do nesprávných rukou a Simon se stane obětí vydírání: buď udělá, co se po něm chce, i když se mu to příčí, nebo riskuje, že si tajné e-maily přečte celá škola. V sázce je však ještě mnohem víc – plachého Bluea by nechtěná publicita mohla vyděsit a Simon už by nikdy nezjistil, kdo Blue ve skutečnosti je…

Recenze:

Mé první seznámení se Simonem bylo filmové a protože se mi film velmi líbil a dozvěděla jsem se, že je podle knihy, ale končí jinak, rozhodla jsem se po knížce sáhnout.
Už dávno mi není náct, ale jakmile jsem se začetla, vzpomněla jsem si na své naivní mládí, první lásky a karamboly.

Náš hrdina to měl o poznání těžší, protože nejen před světem, ale především před svými blízkými tajil, kým opravdu je.
Na jednu stranu je v dnešní době být gay mnohem snadnější, lidé jsou více otevření a tolerantní, ale pokud jde o vyrukováním s tím na povrch, asi to žádná legrace nebude.

Na knize se mi velmi líbilo, jakým stylem byla vyprávěná. Nevtíravě, jako deník kluka s nevšedními problémy. Emaily mezi Simonem a Bluem se mi po literární stránce moc líbily… dokonale dotvářely charakter obou hrdinů, i když jeden z nich byl celou dobu skrytý pod maskou.

A sušenky Oreo na sto způsobů rozhodně pobavily… Kde se u nás dají koupit ty s pomerančovou příchutí?

Příběh se odehrává na americké střední škole, čehož jsem se popravdě obávala… Takových naivních až řekněme natvrdlých roztleskávaček s dlouhýma nohama a sportovců s masou svalů z bohatých rodin tady už bylo, a tak se čtenář může na první pohled bát obávaného klišé, které se tady rozhodně nekoná.

Autorka s citem popisuje život mladíka, který se se svým já vyrovnává po svém. Nejdřív v ústraní (v sobě samém) a po té díky okolnostem přichází jeho coming-out. Situace se nadále řeší v Simonově rodině, mezi jeho přáteli, mezi ním a Bluem a je vyobrazena uvěřitelnými situacemi a dialogy.

Zkrátka a dobře jsem si tuhle jízdu na Twisteru jak se patří užila a za mě rozhodně jeden z nejzajímavějších objevů letošní zimy.
Pokud jde o Becky, určitě se nebudu bránit přečtení dalších knížek.
Za mě skvělý výlet do mladých let zabalený v netradičním obalu. Rozhodně doporučuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *