Seriály

13 Reasons Why/ Proč? 13x proto

zdroj: www.netflix.com

Obsazení:

Dylan Minnete (Cay Johnson), Katherine Langford (Hannah Baker), Alisha Boe (Jessica Davis), Ross Butler (Zach Dempsey), Justin Prentice (Bryce Walker), Christian Navarro (Tony Padilla), Brandon Flynn (Justin Foley), Miles Heizer (Alex Standall), Devin Druid (Tyler Down), Timothy Granaderos (Montgomery De la Cruz), Kate Walsh (Mrs. Baker), Amy Hargreaves (Lainie Jensen), Derek Luke (Mr. Porter), Brian d’Arcy James (Andy Baker) a další.

Anotace: Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo.

zdroj: www. netflix.com

Než jsem se pustila do sledování tohoto seriálu, byla jsem popravdě rozpolcená. Často to nedělám, ale tentokrát jsem si přečetla hodnocení a komentáře, ale naštěstí jsem se nenechala rozpoluplností názorů ovlivnit a pustila se do sledování.

Děj je zasazen do středoškolského prostředí, kde se divák seznamuje se všemi hrdiny, jejich životy, rozhodnutími (špatnými i dobrými) a následky, která mohou mít. Rovněž ale dokazuje, že pokud se děje někde někomu bezpráví nevyplácí se držet pusu na zámek, ale naopak se se svým problémem někomu svěřit. Být sám může člověka dostat až na samou hranici života a smrti.

Naši hrdinové mají nejrůznější tajemství, ale i přes možné kulturní, materiální a jiné rozdíly je mnohé spojuje dohromady. To je najednu stranu nevýhoda středních škol… Mladí dospělí, co ještě úplně nejsou dospělí, ale potýkají se s takovými starostmi a problémy, že by jim to ani skutečný dospělý protřelý životem nezáviděl. A právě to je případ našich hrdinů. Vyrovnávají se se smrtí, šikanou, sexuálními napadeními, což není vůbec jednoduché (v kombinaci s popularitou a honbou za výsledky). Vše je zde vykresleno velmi věrohodně (některé epizody rozhodně nejsou pro slabší povahy).

Všechny postavy jsou uvěřitelné a s většinou jsem sympatizovala, dokonce jsem nakonec odpustila i jednomu z hlavních záporáků. každý si zaslouží druhu šanci, alespoň z pohledu diváka jsem to tak vnímala. Z pohledu oběti bych na to asi hleděla jinak. Nicméně našli se i postavy, které coby kladný hrdina mě místy až iritovaly a jedním z nich byla právě Hannah, jedna z hlavních aktérek seriálu. Skrze její příběh je vyprávěna celá první řada seriálu a i přesto, že jsem jí v mnoha ohledech rozuměla, jindy mi přišla až moc naivní, vzhledem k nabytým zkušenostem a jindy mě dokonce nudila. A Clay, kterému trvalo téměř věčnost si kazety přehrát, jí, ale jen v málo případech, slušně sekundoval. Tam šlo ale spíš o tempo seriálu. V dalších sériích (po Hannah), jsem ho měla mnohem raději.

S čistým svědomím mohu seriál doporučit všem, kteří mají rádi příběhy náctiletých a prostředí stření školy. Přiznám se, že ač nejsem náctiletá užcelkem dlouhý pátek, ujíždím na nich, baví mě, mnohdy se v nich vidím, jindy naopak.

Přidanou hodnotou seriálu je míněná pomoc lidem postiženým i ohroženým šikanou, sexuálními ataky, neoblibou a nepochopením v kolektivu.

Seriál se zabývá nejedním z důležitých témat dnešní doby, proto bych jej doporučila i jako výukový materiál všem rodičům. Ne vždy změna chování znamená pouhou pubertu a věta nic se neděje může obsahovat obrovský výčet problémů a starostí.

Proto naslouchejme svému okolí, všímejme si lidí kolem sebe a možná se nám tenhle svět, nebo alespoň chování lidí k sobě navzájem, podáří o něco málo zlepšit.

Jaký máte vy názor na tento seriál? Obohatil vás nějak?

Těším se na vaše komentáře a názory. 🙂

2 komentáře

  • Adelle

    První série mě uhranula. Jasně, mělo to mouchy, ale tenkrát to na mě udělalo fakt dojem, jaká všechna témata ten seriál otevíral a jak si s ničím nebral servítky. Na druhou jsem si musela zvykat, byla jiná než první, ale ve výsledku se mi asi líbila víc než ta první. Ale třetí sérii pořád nedávám, viděla jsem dvě epizody a spíš mě všechno štvalo. Třeba se k tomu ještě vrátím :’D

    • administrator

      Moc děkuji za odezvu :-), pravda je, že třetí série se od předchozích opravdu liší, ale když tomu dá člověk šanci, stojí za to, alespoň podle mého. Všechno se doufám dozvíme v další sérii, protože ta kdyby nebyla, tak celý koncept zůstane nedořešený a to co se doposud stalo, by bylo úplně zbytečné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *